Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

Voorbereiding

Om veilig de weg op te gaan, is het nodig om vaardig te zijn en om gezond (genoeg) te zijn. Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) toetst of een bestuurder geestelijk en lichamelijk in staat is om een motorvoertuig te besturen.

Of iemand gezond genoeg is om een rijbewijs te halen of het rijbewijs te verlengen wordt door het CBR beoordeeld aan de hand van de 'Gezondheidsverklaring'. Deze vult de aanvrager zelf in. Dit kan veilig online op de website van het CBR met behulp van DigiD.

Soms heeft het CBR niet genoeg aan de informatie uit deze gezondheidsverklaring. Dan is extra informatie nodig van een arts of specialist. Of meer onderzoek(en), bijvoorbeeld als iemand epilepsie heeft of slecht ziet.

Rijbewijskeuringen moeten worden uitgevoerd door een keurend arts die BIG-geregistreerd is. Bijvoorbeeld door een huisarts.

  • Maak hiervoor een afspraak
  • Neem de papieren van het CBR mee
  • Soms is urineonderzoek nodig. Neem dan een potje urine mee
  • Soms is bloedonderzoek nodig

Uw huisarts kan u meer vertellen over de kosten. Vaak moeten deze ter plekke worden afgerekend. Een huisarts keurt eigen patiënten niet. Het onderzoek vindt daarom plaats door bijvoorbeeld een waarnemer.

Informatie van het CBR

Voor de beoordeling van de gezondheid hebben de medisch adviseurs van het CBR feitelijke medische informatie nodig. Die informatie komt van artsen en medisch specialisten van buiten het CBR.

  • Deze artsen zijn niet bij het CBR
  • Deze artsen zijn niet aan het CBR verbonden
  • Het CBR heeft geen toezichthoudende rol richting de externe artsen en medische specialisten

Lees meer over rijbewijskeuringen op de website van het CBR.