Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

Belangrijke mijlpaal behaald in ACP

Door corona weten we hoe belangrijk het is om het ACP-gesprek vroegtijdig te voeren. Daarom werken we aan de Drentse bewustwordingscampagne ‘voorbereiden laatste levensfase’ en hebben we een stappenplan voor het voeren van dit gesprek in de huisartsenpraktijk. Nieuw is dat afspraken die je maakt met je patiënt voortaan zijn in te zien op de huisartsenpost! Dit betekent betere informatie-uitwisseling voor betere zorg in de laatste levensfase.

Test geslaagd

Jan Schaart en Yoeri Zuidwijk hebben deze informatieoverdracht begin deze maand getest tijdens de avonddienst én het werkt. Yoeri, CMIO en huisarts in Assen, vertelt over het vastleggen van ACP in de huisartsenpraktijk en de link met de posten:

We adviseren om de wensen van de patiënt vast te leggen in VIPLive. Je bereikt dit eenvoudig via een single sign-on knop in het HIS. Vervolgens kies je links op het scherm ‘gezondheidsoverzicht’ en selecteer dan in het middenscherm ‘Advance Care Planning’. Dat zie je rechtsboven staan. Hier leg je de afspraken vast en je kunt vanuit hier terugkoppelen naar het bronsysteem. Ook kun je de afspraken exporteren als pdf, wellicht handig om te delen met je patiënt, mantelzorger of bijvoorbeeld de wijkverpleegkundige.

De verschillende huisartseninformatiesystemen kunnen niet allemaal koppelen met al deze ketenpartners en posten. Daarom is gekozen voor het delen van deze informatie in VIPLive. Ook het gestructureerd vastleggen van deze informatie zorgt er op termijn voor dat overtypen in een ander systeem niet meer nodig is.

Huisartsenspoedposten

Als het ACP in VIPLive is ingevuld, dan is dit ook zichtbaar in Topicus spoed op de huisartsenspoedposten. Je ziet een rode balk met daarin informatie die essentieel is tijdens spoed; denk aan het wel of niet-reanimeren en het wel of niet insturen. Dat zijn de behandelaanwijzingen uit het ACP. Nu is deze informatie dus al in te zien op de huisartsenposten. Daarnaast zijn we ook bezig om deze informatie te delen (mits de patiënt daar toestemming voor geeft) met de wijkverpleegkundige, de meldkamer ambulance en het ziekenhuis.

Afspraken: korte en lange termijn

Het ACP komt als een postbericht in het HIS; bij sommige afspraken maak je dan ook een probleem aan, denk aan niet-reanimeren. Deze afspraken zijn vaak voor de langere termijn. Voor de korte termijnafspraken, zoals doseringen van pompstand morfine, lijkt het ACP formulier minder geschikt. Dit komt door de snelheid van ‘het erbij pakken' en de manier van terugkoppelen als edifactbericht in het HIS. Wat dan wel? De P-regel in het HIS is hiervoor geschikt. Omdat er soms veel contacten zijn met een patiënt in de laatste levensfase is het zoeken van deze informatie niet altijd even makkelijk. Zeker niet in spoedsituaties, zoals tijdens de ANW-diensten.

P-regel

Dan is de rode-mapmelding, nu ‘MEMO’, een praktische methode om snel de actuele status te kunnen zien van het medisch beleid. Je kunt de P-regel met de afspraken copy-pasten naar de memo. De memo bereik je via de single sign-on knop in het HIS, via zorgplein en dan Topicus zorgportaal. Klik hierna in het VIPLive zorgportaal op de knop: ‘Mijn patiënten centrale huisartsendienst Drenthe’. Dan zie je de knop ‘toevoegen’. Je kiest hier voor basismemo toevoegen. Hier kun je informatie invoeren die relevant is. Denk aan: ‘patiënt met gemetastaseerd coloncarcinoom, heeft morfinepomp met 2mg morfine per uur. Midazolampomp is reeds aanwezig, bij eventuele onrust starten met 2mg per uur en bolus van 5mg. SPEC-team is betrokken. Bij visite graag mij eerst bellen, als het kan doe ik die zelf.’ Dit is belangrijke informatie die de triagist en dienstdoende huisarts direct kunnen gebruiken.

Onbekend

Soms is een patiënt nog niet bekend in Topicus spoed; dan is het de bedoeling hem of haar zelf aan te melden. Hiervoor voer je het BSN in, waarna je de patiënt kunt toevoegen. Je hoeft hier alleen de verplichte velden in te vullen: achternaam, geboortedatum, geslacht, postcode en huisnummer. Hierna kun je de memo toevoegen. Zo kun je op drie plekken informatie over de patiënt zien.

  1. HIS: lopende zaken, consulten, voorgeschreven medicijnen.
  2. MEMO: overdracht voor de huisartsenpost met de lopende zaken. Zoals je ook een patiënt zou overdragen aan een collega-huisarts in de praktijk als je vakantie hebt.
  3. ACP VIPLive: afspraken voor alle patiënten, ook in de laatste levensfase met afspraken over reanimeren en ziekenhuisopname.

Meer weten?

Heb je vragen over dit bericht, neem dan contact met ons op via info@dokterdrenthe.nl of bel naar 088 050 4000. Voor patiëntenfolders kijk op www.voorbereidinglaatstelevensfase.nl Informatie voor professionals vind je op www.acpdrenthe.nl.

Laatste nieuws

Zorgverlener 2022 Nieuws

Hoe gaat het met spreekuur.nl?

Onze triagisten gaan vanaf 30 januari 2023 digitaal spreekuur doen.

Zorgverlener 2022 Nieuws Scholing

Geslaagd triagistencongres!

We kijken terug op een geslaagd congres voor onze triagisten in samenwerking met de ambulancedienst.

Zorgverlener 2022 Nieuws

Compliment voor onze triagisten!

De gesprekken van onze triagisten uit de 2e auditronde van dit jaar zijn heel goed beoordeeld!

Patiënten Zorgverlener 2022 Nieuws

Goed nieuws voor Drenthe!

Per 1 januari 2023 constateren we veranderingen in het Drentse landschap van praktijkhouderschap. Graag besteden we hier aandacht aan. Het is van grote betekenis voor onze huisartsen om te merken dat er nieuwe, jonge huisartsen zich hier vestigen!

Zorgverlener 2022 Nieuws

Bouw Zorgviewer gaat van start!

Zorgverleners in Drenthe, Friesland en Groningen gaan samen een Zorgviewer bouwen. Hiermee moet alle zorginhoudelijke informatie over patiënten en cliënten beter met elkaar uitgewisseld kunnen worden.

Patiënten 2022 Nieuws

Drukte verwacht tijdens de feestdagen op onze huisartsenspoedposten

Bel bij niet-spoedeisende klachten de eigen huisarts op de eerstvolgende werkdag.

Zorgverlener 2022 Nieuws Scholing

Sandwichcursus 2023

Een gevarieerd maar boeiend programma voor de Sandwichcursus 2023; in het voorjaarszonnetje in Dalfsen. Ben jij er ook bij?

Zorgverlener 2022 Nieuws TARGET

De TARGET-beweging groeit!

In januari 2023 starten er ruim 30 nieuwe huisartsenpraktijken met TARGET. Met de huidige 23 praktijken komen we daarmee op 54 TARGET-praktijken.

Zorgverlener 2022 Nieuws

Inzet van huisartsen bij kleine woonvormen

De laatste tijd zien we steeds meer kleine woonvormen ontstaan. Word je als huisarts door zo’n instantie benaderd? Neem dan contact met ons op.

Zorgverlener 2022 Nieuws

Als basisarts aan de slag in de huisartsenpraktijk?

Met het huidige gebrek aan divers personeel in de huisartsenpraktijken, is Dokter Drenthe steeds op zoek naar oplossingen.

Zorgverlener 2022 Nieuws

Beweegzorg Noord: samen werken aan optimale artrosezorg

Er is een nieuw samenwerkingsverband ontstaan waaruit in de loop van volgend jaar een zorgpad volgt. Drentse huisartsen dan werken met dit zorgpad artrosezorg.

Zorgverlener 2022 Nieuws

Hoe staat het met digitaal spreekuur én de urgentiechecker?

We werken al een tijdje op de post met het digitale spreekuur; hiervoor zetten we digi-artsen in. Maar dat gaat veranderen!

Zorgverlener 2022 Nieuws

Koppeling extranet en Intershift HAP verdwijnt

Belangrijk: heb je nog geen rechtstreekse inlog aangemaakt op InterShift en wil je wel inzage in je rooster blijven houden, dan raden we je aan de stappen in dit bericht alsnog te doorlopen

Patiënten 2022 Nieuws

Regie over je eigen patiëntendossier

Kom jij onze workshop volgen over het gebruik van je PGO? Je bent van harte welkom!

Zorgverlener 2022 Nieuws

Minister Ernst Kuipers in Drenthe

Maandag 5 december 2022 bezocht minister Ernst Kuipers De Veendokters in Barger-Compascuum. Hoe dat was lees je hier.

Zorgverlener 2022 Nieuws

30 nieuwe doktersassistenten in Drenthe?

Gratis webinar over de BBL doktersassistent én plaats je vacature via ons op ZorgpleinNoord!

Zorgverlener 2022 Nieuws

Terug van weggeweest: medische vraag

We leggen een casus aan je voor van een meneer die de huisartsenspoedpost belt.

Zorgverlener Nieuws Scholing

Sandwichcursus in Dalfsen

De sandwichcursus in Dalfsen krijgt net als de vorige keer een voorjaarseditie. Noteer de data alvast in je agenda!

Zorgverlener 2022 Nieuws

Terugblik startbijeenkomst praktijkmanagersnetwerk Drenthe

Op 27 oktober 2022 kwamen meer dan 60 praktijkmanagers bij elkaar voor de startbijeenkomst van het nieuw te vormen praktijkmanagersnetwerk van Drenthe. Plaats van handeling: Van der Valk in Assen. Gemiddelde waardering van deze dag: 7,6.

Zorgverlener 2022 Nieuws

Premiestijging 2023

Premiestijging collectieve aansprakelijkheid (AVB) en rechtsbijstand beroep (RB) via VvAA.

Zorgverlener 2022 Nieuws Scholing

Extra webinars en scholingen voor jou

Toekomstbestendige huisartsenzorg. Extra webinars en scholingen!

Patiënten Zorgverlener 2022 Nieuws ACP

Publiekscampagne ACP van start

Na veel aandacht voor het informeren van huisartsen en andere professionals uit zorg en welzijn, zoeken we nu contact met de hele Drentse samenleving.

Zorgverlener 2022 Nieuws

Succesverhaal Meters met Diabetes

We kijken terug op een geslaagde dag, maar er is meer...

Zorgverlener 2022 Nieuws

Populatiedashboard, iets voor jouw praktijk?

Het populatiedashboard biedt inzicht in de patiëntenpopulatie en het zorggebruik.

Zorgverlener 2022 Nieuws

Nieuwe regels en/of interessante casussen?

ABCD wat doe je ermee? En: nieuwe overzichtskaart medicatie in acute palliatieve situaties

Patiënten Zorgverlener 2022 Nieuws

We vieren een klein feestje!

We zijn live!

Zorgverlener 2022 Nieuws

Samen beslissen

Hoe zetten wij persoonsgerichte zorg in voor huisartsen en praktijkondersteuners?

Patiënten Zorgverlener 2022

Fantastische afsluiting in Zuidlaren

Eindevenement van Meters met Diabetes in Drenthe doet het laatste ommetje van dit jaar.

Zorgverlener 2022

Combinatiespreekuur 'bewegingsapparaat' opzetten?

Geef je op voor de differentiatiecursus 'bewegingsapparaat' en verrijk je kennis.

Zorgverlener 2022

Concept-hagrorooster 2023 beschikbaar!

Het concept-hagrorooster van 2023 is te bekijken via InterShift.

Zorgverlener 2022

Autoriseren van zelfzorgadviezen van de triagist

Ontdek zes tips van regieartsen voor het autoriseren van zelfzorgadviezen van de triagist.

Patiënten Zorgverlener 2022

Vijf nieuwe praktijkhouders in Drenthe

In het tweede kwartaal van 2022 verwelkomen we vijf nieuwe praktijkhouders.

Zorgverlener 2022

Scholingsprogramma najaar 2022

We hebben de scholingen die starten in het najaar van 2022 op een rijtje gezet.

Zorgverlener 2022

Doktersassistenten? Ze zijn er wel!

De opleiding tot doktersassistent mag net zoveel studenten toelaten als dat er daadwerkelijk aan stageplaatsen beschikbaar is!

Zorgverlener 2022

Hoe gaat je samenwerking?

Wat is een goed moment om de samenwerking in je praktijk onder de loep te nemen?

Zorgverlener 2022

Nieuwe website Dokter Drenthe

Wij worden Dokter Drenthe. Dat betekent dat we nieuwe diensten en producten ontwikkelen. Lees hier meer.

Patiënten 2022

HZD en CHD worden Dokter Drenthe!

Huisartsenzorg Drenthe (HZD) en Centrale Huisartsendienst Drenthe (CHD) zijn sinds 2020 bestuurlijk gefuseerd.

Zorgverlener 2022

Update over LSP en testen HIS systeem

Lees hier het laatste nieuws over het Landelijk Schakelpunt.

Zorgverlener 2022

Toekomstbestendige huisartsenzorg: update ICT-ladder

De ICT-ladder van 'Toekomstbestendige huisartsen' is aangepast.

Patiënten Zorgverlener 2021

Dokter Zuidwijk op Instagram

Yoeri Zuidwijk laat zien hoe hij Instagram gebruikt om op een toegankelijke manier met zijn patiënten te communiceren.

Zorgverlener 2021

Update ouderenzorg

Een update over de inzet van de Specialist Ouderengeneeskunde binnen de integrale ouderenzorg Drenthe.

Zorgverlener 2019

Hoe leg je ‘geen diagnose hartfalen wél gedecompenseerd’ vast in je HIS?

Tineke Holwarda, kaderarts CVRM, geeft advies.

Zorgverlener 2018

Nieuwe richtlijn diabetische retinopathie

Onze praktijkconsulenten zetten de twee grootste wijzigingen van deze herziening voor je op een rij.