Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

Passant

Een passant is een patiënt die niet in de eigen woonplaats is, maar wél nu hulp nodig heeft, en daarvoor niet naar de eigen huisarts kan.

Zorg aan passanten

Behandeling door een andere huisarts dan waar iemand ingeschreven staat is mogelijk. Maar vaak alléén als er sprake is van niet-regelmatige en acute zorg. Of de zorg echt nu direct nodig is, beoordeelt de huisarts of assistent.

Als er géén sprake is van niet-regelmatige en acute zorg, kan een patiënt wél geweigerd worden. De patiënt krijgt dan het advies om een afspraak te maken bij de eigen huisarts.

Benodigde informatie

Voor de behandeling wordt de passant gevraagd naar:

  • een legitimatiebewijs
  • de gegevens van de huisarts waar de passant ingeschreven staat

Passantentarief

De huisarts mag een passantentarief in rekening brengen. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft de maximumtarieven bepaald die een huisarts mag rekenen voor de behandeling van passanten.

Vaak moet de rekening direct worden betaald. Mogelijk worden de kosten achteraf vergoed. De zorgverzekeraar kan vertellen aan welke voorwaarden moet worden voldaan.